Ant-Man And The Wasp: Quantumania recensie

Ant-Man-And-The-Wasp-Quantumania-recensie-

Met de eerste Marvel-release van 2023, Ant-Man And The Wasp: Quantumania, wordt de vijfde fase van Marvel afgetrap. Vanaf 15 februari zal hij in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Ricardo en ik waren uitgenodigd om bij de persvoorstelling aanwezig te zijn op 7 februari, iets waar je als Marvel-fan natuurlijk geen nee tegen zegt. Dus op naar Pathé Arena, waar we een drankje en een snack uit mochten zoeken en in alle rust konden genieten in de IMAX zaal van deze nieuwste Ant-Man film, die zo op het eerste gezicht veel spektakel belooft!

Het verhaal van Quantumania

Ant-Man 3 is de 31e film in het Marvel Cinematic Universe en de eerste film van Phase Five. De film is geregisseerd door Peyton Reed en geproduceerd door Kevin Feige en Stephen Broussard. In de film zie je de de terugkeer van Paul Rudd als Scott Lang (Ant-Man) en Evangeline Lilly als Hope van Dyne (Wasp), Michael Douglas en Michelle Pfeiffer in hun rollen als Hank Pym en Janet Van Dyne. Kathryn Newton voegt zich bij de cast als Scott’s inmiddels volwassen dochter, Cassie. We maken in de film ook kennis met een nieuwe Marvel villain: namelijk Kang the Conqueror gespeeld door Jonathan Majors. 

Het wordt al snel duidelijk dat Quantumania eigenlijk twee grote zorgen kent. De eerste: Scott Lang probeert opnieuw contact te maken met zijn dochter Cassie en haar weg te leiden van een leven vol misdaad. Het lijkt erop dat hij vooral bezig is met zijn eindeloze boekentour en podcast-optredens in plaats van de relatie met zijn dochter. De andere zorg wordt bekend wanneer Cassie en Hank Pym een baken creëren om verbinding te maken met het leven in de Quantum Realm. Het feit dat de jonge Cassie zich het kwantumbaken kan voorstellen, suggereert dat ze net zo slim is als Hope (Lilly), Janet of Hank. Later blijkt zelfs dat ze haar eigen pak heeft! Echter, in plaats van communicatie mogelijk te maken, dwingt het apparaat Scott, Cassie en alle Pyms terug naar het microscopisch universum. Daar ontmoeten ze uiteindelijk Kang the Conqueror, die Scott tot een nieuwe overval dwingt om een apparaat op te sporen waarmee Kang het Quantum Realm kan verlaten.

De film speelt zich grotendeels af in de Quantum Realm, wat veelal Star Wars-achtige vibes met zich meebrengt. Het wordt duidelijk dat het verleden van Janet Van Dyne een grote rol heeft gespeeld in de vorming van het rijk zoals het er vandaag de dag bij ligt. Er zijn een aantal geheimen die zij goed verborgen heeft weten te houden voor de familie Pym-Van Dyne, ook wanneer het op Kang aankomt. 

Oude en nieuwe gezichten in de film

Wat leuk is aan de film is dat we een aantal terugkerende gezichten zien, waaronder Corey Stoll (die de gemene Yellowjacket speelde), die leven geeft aan M.O.D.O.K. Ik ben fan van Corey; ik ken hem van de Netflix-serie House of Cards en ik was helemaal in mijn nopjes toen ik zag dat hij ook weer in dit deel opdook.

Nieuwe personages voegen zich ook bij de procedure. De film markeert het debuut van Kang, een waardige vijand voor een Avenger van elke realiteit. Hij was al eerder te zien als He Who Remains in de Loki tv-serie van Disney+. Andere nieuwe castleden zijn William Jackson Harper als een Quantum Realm-telepaat genaamd Quaz, Katy O’Brian als Jentorra, een amazone-achtige vrouw die vecht voor een eerlijker Realm, en Bill Murray als Lord Kryla, de gouverneur van een nederzetting in het Realm die een geschiedenis deelt. met Janet.

Over de crew

Quantumania vertegenwoordigt de derde Ant-Man-film van regisseur Peyton Reed. Hij sluit zich aan bij een zeldzame groep regisseurs die aan het roer stonden van een serie van drie films in de MCU. De anderen zijn onder meer Spider-Man: No Way Home’s Jon Watts en Guardians of the Galaxy’s James Gunn. Rick and Morty-veteraan Jeff Loveness voegt zich bij hem als schrijver van de film. Andere crewleden zijn onder meer fotografieregisseur Bill Pope, productieontwerper Will Htay, redacteuren Adam Gerstel en Laura Jennings en componist Christophe Beck.

Pope is een Marvel-veteraan en fotografeerde Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Spider-Man 2 en Spider-Man 3, maar is misschien het best bekend als de cameraman achter de originele Matrix-serie en de videogame-spin-off Enter the Matrix. De film is Htay’s eerste credit als hoofdontwerper van de productie, maar hij werkte als conceptontwerper aan No Time To Die, Rogue One: A Star Wars Story en Edge of Tomorrow. De gecombineerde filmografie van Gerstel en Jennings omvat The Mandalorian, Transformers: The Last Knight, Maleficent: Mistress of Evil en Edge of Tomorrow. Ten slotte is Beck ook een Marvelfan en componeert hij tracks voor WandaVision en Hawkeye.

Producenten zijn onder meer Kevin Fiege, het hoofd van Marvel Studios, Stephen Broussard en uitvoerend producent Kevin de la Noy.

Wat vond ik van deze film?

Ant-Man And The Wasp 3 is een andere film dan de voorgaande delen. Het speelt zich voornamelijk af in een wereld ver van deze, dus je krijgt meteen een vibe van een andere planeet, wat ik al eerder omschreef als een Star Wars-achtige setting. Denk aan de wezens met gekke hoofden die er rondlopen (zoals een die op een broccoli lijkt), de vreemde taal, de leefomgeving. Ik denk dat Star Wars liefhebbers deze film daarom wellicht zullen waarderen. Aan de andere kant is er gelukkig de nuchterheid en humor die we kennen van Scott Lang, die gewoon wordt meegenomen die vreemde wereld in. Ik ben blij dat de makers regelmatig grappen en leuke scènes erin hebben gezet. Het zorgt voor luchtigheid, iets wat past bij Ant-Man en wat de film toegankelijker maakt voor mensen die minder van de Star Wars vibes zijn.

Ik kende zelf de manipulerende schurk Kang nog niet, ik heb de Disney+ serie Loki niet gezien. Maar het is zeker niet zo dat je deze serie gezien móet hebben om mee te gaan met de film. Het verhaal van Ant-Man And The Wasp: Quantumania is doordacht, helder verteld en laat weinig vraagstukken over. Toch ben ik stiekem wel geneigd om nu alsnog de Loki serie te kijken en te zien wat de rol He Who Remains precies inhield.

Al met al is dit een fantastische film; het is spectaculair gemaakt en het heeft een goed verhaal. De Ant-Man fans zullen tevreden zijn met het eindresultaat. Zelf geef ik hem 3,5 sterren, omdat het een goed-gebouwde film is vol spektakel die ik ‘leuk vond om een keer te zien’. Ricardo, die groot Marvel-fan is, geeft hem 4 sterren. Omdat hij hem, net als de meeste andere Marvel films, zeker wel vijf keer zal kijken. Marvel- en Ant-Man-liefhebbers zullen hem dus zeker wel iets hoger graden. Maar ach, of je hem nou een keer of vijf keer bekijkt, hij is een bezoek aan de bioscoop meer dan waard!

Ant-Man and the Wasp: Quantumania zet Phase 5 in gang op 15 februari. Het is onduidelijk of de Ant-Man And The Wasp-reeks zal doorgaan – maar alles is mogelijk in het Multiversum, zelfs als Kang probeert het allemaal onder zijn controle te krijgen.

Ga jij deze film bezoeken of heb je hem al gezien? Wat voor cijfer geef je hem? Laat het weten in de reacties hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *