Disney Telling Timeless Stories review: een uniek kijkje achter de schermen

Al eerder schreef ik over Disney Telling Timeless Stories, een expositie over de indrukwekkende reis van Disney animatie door de jaren heen. Afgelopen zondag ben ik met mijn vriend Ricardo op stap gegaan om hem te bezoeken, samen met de Storyworld expositie wat meer in het teken staat van verhalenvertelling, comics en games. Ik hou van tekenen, animatie en natuurlijk Disney, dus ik was enorm benieuwd naar beide exposities. Door middel van schetsen, storyboard tekeningen, artwork en andere animatietechnieken krijg je een once-in-a-lifetime kijkje in de keuken van Disney. In deze Disney Telling Timeless Stories review deel ik mijn ervaringen met deze expositie en laat ik je wat schitterende Disney artwork zien. Ga je mee?

Indeling van de expositie

Wanneer je je kaartje hebt gekocht/gescand in het Forum in Groningen, dan is het de bedoeling dat je je jas en je tas in een kluisje doet en via de trap (er is ook een lift beschikbaar) het eerste deel van de tweedelige Disney expositie gaat bezoeken. Je krijgt een expositiegids mee bij de kassa met een plattegrond , tips en expositie highlights. Eigenlijk ziet de expositie er als volgt uit:

Deel 1:

  • Entree
  • Mythes
  • Fabels
  • Amerikaanse folklore

Deel 2:

  • Legendes
  • Sprookjes
  • Spiegelzaal

Tijdens deze reis zal je diverse QR-codes tegenkomen die je kan scannen. Deze verwijzen door naar interessante achtergrondverhalen die je met je oortjes/telefoon kan beluisteren om zo nog meer over Disney te weten te komen. Ook zijn er een paar hotspots voor kinderen (ook voor volwassenen!), de zogenaamde Japie Krekel Kinderroute, waarbij er iets leuks te zien is wanneer je de kleine vriend van Pinokkio tegenkomt.

Disney Telling Timeless Stories review

Je stapt in de wereld van Disney

Vanaf het moment dat je de expositie betreedt stap je de wondere wereld van Disney binnen, compleet met Disney achtergrondmuziek en al. Je zit meteen in de sfeer en kan beginnen aan je reis door de kunstwerken van Disney heen. De reis is mooi afgestemd op zijn themagebieden. Zo kom je bij de ‘mythes’ afdeling direct allemaal Hercules artwork tegen. Disney dompelt je onder in conceptidee schetsen, mooie achtergrond kunstwerken, personages van begin idee tot eind concept en achtergrondverhalen.

Andere films die uitgebreid aan bod komen met artwork is The Sword And The Stone, Fantasia, Pinokkio, The Little Mermaid, Frozen, Snow White and the Seven Dwarfs, Cinderella en Robin Hood. Kijk mee naar een aantal schitterende kunstwerken (je kan op de afbeelding klikken voor een vergroting) van Disney door de jaren heen!

Props en videos

Wat leuk is, is dat je bij de kunstwerken witte bordjes met informatie vindt (zowel in het Nederlands als Engels) met de namen van de artiesten/tekenaars en soms extra informatie over het verhaal was van het specifieke kunstwerk. Naast hangende kunstwerken en props zoals poppen/beeldjes. Zo stond er ook een houten Pinokkio die in 1940 was bedoeld ter promotie van de film en daarna werd opgeborgen. Pas in 2003 werd hij teruggevonden ergens in een kelder van de Old Animation Building van de studio’s in Burbank. Ook waren er gedurende de hele expositie filmpjes te zien met animatieschetsen van beroemde Disneyscènes en waren er interviews met sortyboard tekenaars.

Interactieve bezigheden

Naast het bekijken van schitterende Disney art zijn er ook mogelijkheden om zelf interactief bezig te zijn met animatie. Zo kon je zelf een Disney personage tekenen, een animatie ‘flipbook’ doorbladeren waardoor de tekeningen een hele scène vormden of personages achter verschillende Disney achtergronden zetten door middel van 3D draaiblokken. Ook bij de Storyworld expositie zijn er veel interactieve momentjes, wat erg leuk is voor de afwisseling.

Dit wist ik nog niet!

Natuurlijk bezoek je een expositie als Disney Telling Timeless Stories omdat je achter Disney geheimen wilt komen die je nog niet kende. Er zijn een aantal leuke nieuwe dingen die ik geleerd heb.

Zo was ik niet bekend met een aantal Disney filmpjes zoals Brave Little Tailor of wat werd laten zien in het deel Amerikaanse Folklore.

En er zijn een aantal Nederlanders die bij Disney werkzaam geweest als Storyboard artiest! Zo kwam ik de naam Daan Jippes tegen, die als storyboard tekenaar meewerkte aam The Prince and the Pauper, Beauty and the Beast en Aladdin. Funfact: de pofbroeken die je volop ziet in Aladdin hebben we dankzij zijn storyboard schetsen te danken! Hij kwam in de filmpjes tijdens de expositie regelmatig aan het woord en liet zijn technieken zien. Leuk! Ook was er Wilbert Plijnaar, die meewerkte aan The Princess and the Frog.

Ook de achtergrondverhalen van Disneyfilms en hun oorsprong wisten me soms te verbazen. Wist je dat Pinokkio in het originele verhaal eigenlijk helemaal niet zo’n lieverdje is (lees: hij schijnt puur horror te zijn met een enorme attitude) en dat Disney zich in allerlei bochten moest wringen met hun verhaal om er een geliefd personage van te maken dat het publiek wist te blijven boeien?

Wat ook interessant is om te zien, is het verschil tussen de eerste conceptschetsen en de definitieve personageschets. Zo had Sneeuwwitje bij de eerste schets twee blonde vlechten en ook Zeus uit Hercules had een andere look. Om deze ontwikkelingen te zien in toch wel heel bijzonder, want er zitten nu zulke iconische personages tussen die bijna ondenkbaar zijn met een ander gezicht. Kijk maar eens naar deze conceptschets van Pinokkio, die er toch nog wel enigszins anders uitziet:

Disney Telling Timeless Stories review

Is Disney Telling Timeless Stories een bezoek waard?

Ik kan hier alleen maar volmondig ‘ja’ op antwoorden. Er wordt Disney kunst getoond wat normaal voor publiek verborgen blijft. Ook de historie achter de tekeningen is heel bijzonder om te ervaren (op sommige verkreukelde oude vellen staan nog de eerste aantekeningen op). Je hebt dus echt het gevoel alsof je even een sprongetje maakt in de tijd.

Wat ik wel zou adviseren, is om een combi-ticket te kopen waarbij je ook Storyworld bezoekt. Hier keert namelijk nog meer Disney terug, waaronder The Lion King en Aladdin. Storyworld is een stukje kleiner dan Disney Telling Timeless Stories, maar het is zeker leuk om er ook doorheen te lopen.

Er is ook een leuk winkeltje met Disney souvenirs die je kan shoppen na je bezoek aan de expositie(s).

Een ticket voor Disney Telling Timeless Stories + Storyworld kost €17,50 per persoon. Dit is de ervaring absoluut waard. Er zit nog een mooi moment aan het einde van de Disney expositie, maar die ga ik niet spoilen! Die moet je zelf maar bekijken als je de kans hebt. De expositie is te zien t/m 10 september 2023.

Volg mij ook op TikTok en Instagram om videos te bekijken van mijn bezoek aan Disney Telling Timeless Stories!

Disney Telling Timeless Stories review

Heb jij Disney Telling Timeless Stories ook bezocht of ben je van plan hem te bezoeken? Laat een reactie achter en deel jouw ervaringen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *