Kende je deze 20 Frozen funfacts al?

frozen-funfacts-

Frozen is een van de meest succesvolle Disneyfilms aller tijden! Van betoverende ijspaleizen tot de gekke sneeuwpop Olaf, Frozen is een klassieker! Maar hoeveel fantastische Frozen weetjes kende jij? Misschien wist je dat Elsa oorspronkelijk bedoeld was als de slechterik? Of dat het 70 jaar duurde om de film te maken? Ontdek het met deze 20 leuke weetjes!

20 Frozen funfacts

1. Het kostte Disney 70 jaar om Frozen te maken
Ja, je leest het goed! Walt Disney wilde deze film al sinds de jaren dertig maken! Het verhaal voelde nooit helemaal goed, en het werd terzijde geschoven tot de jaren 90, toen Disney opnieuw probeerde het project van de grond te krijgen, en opnieuw in 2000. Pas in 2008 begon het verhaal eindelijk samen te komen, en Frozen was geboren. Was het de moeite waard om 70 jaar op te wachten? Ik denk het wel!


2. Elsa was oorspronkelijk de villain
In originele versies was Elsa eigenlijk bedoeld als de slechterik. Vroege schetsen laten haar zien met een blauwe huid en zwart haar, ze ziet er heel eng uit! Ze was ook niet bedoeld als Anna’s zus, maar als een kwaadaardige ijskoningin die het koninkrijk vervloekte. Maar door de jaren heen besefte Disney dat ze een film wilden over broers en zussen en familieliefde, en Frozen was geboren.


3. Het is gebaseerd op ‘The Snow Queen’

Frozen is gebaseerd op ‘The Snow Queen’ van Hans Christian Anderson. Het originele verhaal ging over twee kinderen, Kai en Gerda. Kai krijgt een stuk ijs in zijn hart en de kwaadaardige Sneeuwkoningin ontvoert hem. Zijn vriendin Gerda moet hem redden uit het paleis van de Sneeuwkoningin voordat het te laat is. Er zijn een paar verwijzingen naar het originele verhaal in de film, waaronder de namen van personages en de Noord-Europese setting.

4. Het was Disney’s eerste film geregisseerd door een vrouw!
Ja, het is de eerste animatiefilm van Disney die door een vrouw is geregisseerd! Jennifer Lee, de co-regisseur van de film, wilde een film maken over vrouwelijke vriendschap en zusterschap, in plaats van ze tegen elkaar op te zetten om de prins te winnen, zoals soms gebeurt in sprookjes. Lee regisseerde ook Frozen II en werkte aan andere Disneyfilms zoals Zootopia, Moana en Raya and the Last Dragon


5. Rapunzel en Flynn maken een cameo

Als je een goed oog hebt, kun je misschien twee Disney-favorieten zien die snel verschijnen in Frozen! Aan het begin van de film, wanneer Anna voor het eerst sinds tijden het kasteel verlaat, kun je Rapunzel en Flynn zien als onderdeel van de menigte gasten die het paleis binnenkomen! Rapunzel heeft hier haar korte bruine haar, wat betekent dat het moet zijn gebeurd na de gebeurtenissen in Tangled. Deze verschijning heeft geleid tot theorieën dat Anna, Elsa en Rapunzel allemaal verwant zijn, hoewel ze nooit zijn bevestigd.

Bekijk hoe Frozen zich ontwikkelde van concept (met een veel duistere Elsa!) tot uitvoering

6. Idina Menzel heeft twee Disney prinsessen gespeeld
Idina Menzel staat bekend om haar rol als Elsa in de Amerikaanse versie van Frozen, maar het is niet de eerste keer dat ze opduikt als een geanimeerde prinses! In de film Enchanted speelt ze Nancy, die het grootste deel van de film als mens doorbrengt, maar aan het einde verandert in een geanimeerd personage wanneer ze besluit met prins Edward te trouwen. Dit huwelijk maakt haar een prinses, wat betekent dat Elsa eigenlijk de tweede Disney prinses is die Idina heeft ingesproken.


7. Er werd een levend rendier de studio binnengebracht

Om ervoor te zorgen dat de animators het uiterlijk van Sven goed vastlegden en uitbeeldden, werd een echt rendier naar de animatiestudio gebracht zodat animators het konden bestuderen. Het gebruik van echte modellen is een vrij gebruikelijke techniek bij Disney die al sinds hun allereerste films wordt gebruikt, zoals Sneeuwwitje en soms stappen de animators zelf in als modellen. Ze brachten ook een levend berenjong de studio in voor de film Brother Bear.


8. Alan Tudyk speelt twee wezels
…Soort van. In de Amerikaanse versie van Frozen speelt Tudyk de vervelende Duke of Weselton (vaak ten onrechte ‘weasel-twon’ genoemd), een bazige en onaangename aristocraat die Arendelle bezoekt. In Zootopia speelt Tudyk een echte wezel, genaamd Duke Weaselton. Verward? Misschien een beetje. Zoals je misschien al geraden hebt, zijn beide karakters een beetje… wezelachtig. Tudyk vertolkt regelmatig personages in Disney zoals Heihei in Moana en Tuk Tuk in Raya and the Last Dragon


9. Elsa werd geïnspireerd door verschillende mensen – Bette Midle, Amy Winehouse, Idina Menzel
Voordat Elsa de sneeuwprinses werd die we allemaal kennen en waar we van houden, heeft ze verschillende inspiraties en looks doorgemaakt. In eerdere versies was ze meer gebaseerd op personage-acteurs zoals Meg Mullaly en Bette Midler, en zag ze er behoorlijk kwaadaardig en glamoureus uit. Op een gegeven moment werd ze geïnspireerd door zangeres Amy Winehouse, en had ze een trieste jazz-zangeres uitstraling. Uiteindelijk werd het ontwerp van het personage echter geïnspireerd door Idina Menzel. De animators keken naar haar optreden om het uiterlijk van haar bewegingen precies goed te krijgen.


10. De dochters van Kristen Bell houden niet van de film
Volgens Kirsten Bell, die Anna speelt, is haar eigen dochter geen fan van de film! In tegenstelling tot de meeste jonge meisjes houdt ze niet van Frozen en kijkt ze er niet naar als het op tv komt. Kristen heeft ook gezegd dat de film misschien een beetje eng voor haar is, aangezien ze vrij jong was toen deze uitkwam. Het moet ook best raar zijn om de stem van je moeder te horen in zo’n beroemde film.

Zie hoe Alan Tudyk (Duke of Weselton uit Frozen) in zijn Disney rollen kruipt

11. De film bracht meer dan een miljard dollar op
Yup, Frozen is een van Disney’s meest succesvolle films ooit en verdient wereldwijd meer dan een miljard dollar! Bovendien is het vervolg, Frozen II, momenteel de op één na meest succesvolle animatiefilm ooit (na The Lion King) en brak het ook box office-records met zijn miljardenopbrengsten. Bovendien behoren beide films tot de meest succesvolle aller tijden die door een vrouw zijn geregisseerd.


12. Arendelle is gebaseerd op Noorwegen en andere Scandinavische landen
Arendelle’s besneeuwde uiterlijk en heldere, kleurrijke kostuums zijn allemaal gebaseerd op verschillende aspecten van de Scandinavische cultuur. De jurken van Anna en Elsa zijn geïnspireerd op traditionele Noorse kleding, terwijl de look van Kristoff is gebaseerd op het Sami-volk, dat in het hoge noorden leeft en rendieren hoedt. Arendelle is een fictief land, maar het besneeuwde landschap en de kustlijn zijn sterk geïnspireerd door Noorwegen, Zweden en Finland. Er wordt zelfs wat IJslands gesproken in de film! Auteur Hans Christian Anderson komt zelfs uit Denemarken, een Scandinavisch land.


13. Demi Lovato zingt een versie van Let It Go in de aftiteling
Popster Demi Lovato duikt op op de soundtrack van de film en zingt een iconische versie van ‘Let It Go’, in de Disney-traditie om filmliedjes te laten coveren door popzangers. Dit omvatte Vanessa Williams die ‘Colours of the Wind’ uitvoerde voor Pocahontas, ‘Reflection’ gezongen door Christina Aguilera in Mulan, en Phil Collins die de liedjes voor Tarzan produceerde. Demi heeft uitgelegd dat ze het gevoel had dat ze een connectie had met Elsa en haar behoefte om los te komen.


14. Handschoenen hebben een speciale betekenis in de film
Je merkt misschien dat Elsa het eerste deel van de film handschoenen draagt, zodat haar krachten niet worden onthuld. Handschoenen zijn ook symbolisch in de film – als ze ze draagt, symboliseert het dat Elsa haar ware ik verbergt. Als ze eenmaal op de berg staat en zich vrij voelt, trekt ze ze uit. We zien Hans ook handschoenen dragen in de film – een indicatie dat hij iets verbergt en niet te vertrouwen is.


15. Elsa is de oudste Disney prinses
Officieel is Elsa de oudste Disney prinses (of moet dat koningin zijn?), en dat komt omdat ze tegen de tweede film de rijpe leeftijd van 24 heeft! Ja, 24 is de oudste Disney prinses tot nu toe – de jongste is Sneeuwwitje, die pas 14 is! Anna is blijkbaar 21 in Frozen II, waarmee ze tot nu toe de oudste prinsessen en de oudste broers en zussen in een film zijn. De meeste prinsessen zijn 16, waaronder Merida, Ariel, Aurora, Moana en Mulan, terwijl Jasmine 15 is en Pocahontas en Rapunzel 18. Tiana en Assepoester zijn beide 19 en Belle is 17. Nu weet je het!

De videoclip van Let It Go van Demi Lovato

16. …En Hans is de jongste schurk
De knappe en lief uitziende Hans is de jongste Disney villain tot nu toe; hij is pas 23 in de film. Dit komt deels omdat hij bedoeld is als een held en daarom de leeftijd van een jonge prins heeft. We kennen de leeftijd van veel Disney schurken niet, en sommigen van hen hebben technisch gezien misschien niet eens een leeftijd, omdat ze onsterfelijk of magisch zijn, maar het is absoluut veilig om te zeggen dat Hans de jongste is. Don’t judge a book by its cover!


17. De film raadpleegde een sneeuwexpert
Computer-Generated Imagery (CGI) of computeranimatie kan erg lastig zijn om te animeren, en sneeuw is vooral lastig, daarom hebben de filmmakers een sneeuwexpert ingeschakeld (ja, dat is een ding) om hen te helpen met de film. Animators moesten honderden sneeuwvlokken en talloze ijzige scènes animeren, en ze wilden de look precies goed krijgen, dus zorgden ze ervoor dat ze het beste in de branche hadden (als sneeuwexpert zijn een bedrijf is) om hen te helpen. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen en de voltooide film ziet eruit als een winterwonderland – sterker nog, ik krijg het al koud als ik er alleen maar naar kijk.


18. Let It Go is in een dag geschreven
‘Let It Go’ is een van de meest populaire nummers in de film en binnen het hele Disney filmmuziek repetoire. Behalve dat het wekenlang in de hitlijsten bleef staan, is het vele malen door veel verschillende mensen gecoverd – het is ook het eerste Disney-nummer dat de top tien van de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte sinds ‘Colours of the Wind’ van Pocahontas in 1995! Het kostte slechts een dag om het nummer zelf te schrijven en toen ze klaar waren, wisten de songschrijvers dat ze een hit in handen hadden. Ze wilden een lied dat Elsa symboliseerde die zichzelf bevrijdd en ‘los liet’, en zo werd het lied geboren.


19. Do You Wanna Build A Snowman haalde het bijna niet
‘Do You Wanna Build a Snowman’ is bijna net zo iconisch als ‘Let It Go’, maar het haalde de film bijna niet. Volgens Kristen Bell werd het nummer geknipt en pas op het allerlaatste moment weer in de film opgenomen. Het nummer gaat over Anna die probeert contact te maken met Elsa naarmate ze meer geïsoleerd raakt, en verschijnt aan het begin van de film als ze nog kinderen zijn, en Josh Gad (de Amerikaanse Olaf) heeft gezegd dat het zijn favoriete nummer in de film is.


20. Het is niet het eerste Hans Christian Anderson verhaal dat Disney heeft aangepast
Hans Christian Anderson was een Deense schrijver uit de 19e eeuw, die veel sprookjes schreef die nog steeds beroemd zijn over de hele wereld, waaronder The Snow Queen, The Little Matchgirl en The Ugly Duckling. Hij schreef ook The Little Mermaid, waarop de Disneyfilm is gebaseerd. Het origineel heeft echter een veel droeviger einde: de kleine zeemeermin verliest haar prins en verandert in zeeschuim! Gelukkig heeft Disney het einde veranderd. Hij schreef ook Duimelijntje, dat in 1994 werd aangepast door Don Bluth. Aangezien Disney nu eigenaar is van het filmbedrijf dat het heeft gemaakt, maakt het er technisch gezien ook een Disneyfilm van.

Wat is voor jou de leukste Frozen funfact uit deze lijst? Laat het me weten in de reacties!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *