Vaarwel, Splash Mountain!

splash-mountain-disney-world-geschiedenis-

Op 23 januari 2023 was het zover: de dag waarop Splash Mountain, de wildwaterbaan-ride in Disney World Orlando, gesloten werd. De attractaie was een geliefde favoriet bij veel fans, vooral op erg warme dagen wanneer gasten de hitte willen verslaan en willen afkoelen. Zelf heb ik hem gelukkig voor het eerst (en tevens het laatst) mogen ervaren afgelopen oktober. De ride is leuk om van buitenaf te zien, omdat je de gasten kunt zien vallen (en misschien krijg je zelfs een plons), maar de rit zelf is nog leuker. Eind 2024 zal de vernieuwde attractie geopend worden met een Princess and the Frog-thema: Tiana’s Bayour Adventure. In dit artikel nemen we de geliefde Splash Mountain nog eens onder de loep als een laatste groet aan deze fan-favoriet en kijken we wat de plannen zijn voor deze attractie in de toekomst.

Acht Splash Mountain gehemein

1. Je valt iets meer dan 16 meter naar beneden!

Ja, je leest het goed! Je zal 16 spannende meters vallen tijdens de langste val van de attractie. Als je je rit precies goed timet, kun je ook het geweldige vuurwerk van het Magic Kingdom zien terwijl je neervalt! Je zult zeker ook een beetje nat worden nadat je de bodem hebt bereikt.

2. Splash Mountain nam bijna een heel andere wending.

De oorspronkelijk geplande naam voor deze attractie was eigenlijk “Zip-a-Dee River Run”. Dus hoe zijn ze bij “Splash Mountain” terechtgekomen? Michel Eisner overwoog om van richting te veranderen en wilde ‘Splash’ promoten, de nieuwe (destijds) zeemeerminfilm met Tom Hanks. Hij bedacht de naam “Splash Mountain” als onderdeel van het concept voor die richting. Het idee kwam nooit van de grond, maar de naam bleef hangen.

3. Br’er Rabbit en Wakko Warner hebben dezelfde stem.

Wakko Warner is een populair personage uit Animaniacs (Warner Brothers). Jess Harnell is de stem van zowel Wakko Warner als Br’er Rabbit (de Amerikaanse versie van Broer Konijn).

4. De attractie is gebaseerd op een film waar Disney afstand van heeft proberen te nemen.

Ken je de Disneyfilm Song of the South met daarin Broer Konijn? Deze film kreeg in de loop der jaren veel slechte publiciteit omdat het volgens sommigen een racistisch aanstootgevende film was voor Afro-Amerikanen. Splash Mountain is de enige herinnering die nog over is aan de film die Disney heeft voortgezet. De rit bevat geen controversiële onderwerpen en concentreert zich op een van de verhalen die Uncle Remus vertelt. En wie kent de bekende Disney song Zip-A-Dee-Doo-Dah niet? Voor wie het niet wist, hier komt ie dus vandaan.

5. Zip-A-Dee-Doo-Dah is het enige Song of the South-nummer dat Disney speelt.

Over het nummer Zip-A-Dee-Doo-Dah gesproken, dit lied is nog steeds een populaire Disney-song die in de parken wordt gespeeld en op verschillende soundtracks verschijnt. Het is het enige nummer uit de film dat je op soundtracks kunt vinden, ook al zijn er tijdens verschillende delen van de attractie andere nummers als Everybody’s Got a Laughing Place te horen.

6. De drops zijn verschillend in alle 3 de Disney-parken.

De hoogte van de drops zijn anders op elk van de drie locaties met een Splash Mountain attractie (Californië, Florida en Tokio). De drops hebben een variërende steilheid, waardoor er verschillende rijervaringen ontstaan, afhankelijk van welke je rijdt. Ik denk dat dit betekent dat we allemaal naar al deze locaties moeten gaan om ze uit te proberen, zodat we kunnen beslissen welke beter is.

7. Je wordt nat!

Er zijn eigenlijk een paar verschillende punten waar je nat kunt worden. Er zijn geisers die schieten, watervallen die een kant van je boomstam bootje kunnen doordrenken, backsplash van de druppels en meer. Om je een idee te geven, er is ongeveer 950.000 liter water in deze attractie, dus veel water om je een grote plons te bezorgen.

8. Wat betekent de knipperende lantaarn in de instapruimte?

Het is je misschien opgevallen dat er af en toe een lantaarn flitst in het gebied waar je aan boord gaat van je bootje. Nou, het grote geheim is…. Het laat castleden weten dat de boomstammen op het punt staan het station binnen te gaan, zodat ze voorbereid zijn op gasten die vertrekken en de volgende gasten die van boord gaan. Dat merk je bij veel attracties als je een oogje in het zeil houdt in de instapruimte.

Zeven snelle fun facts

  1. Splash Mountain was de eerste spannende wildwaterbaan-ride die voor een Disney-pretpark was gemaakt. Op het moment van de opening op 17 juli 1989 had de attractie zelfs de langste waterglijbaan ter wereld!
  2. De oorspronkelijke titel van Splash Mountain was de “Zip-A-Dee River Run”.
  3. Er zijn meer dan 100 kleurrijke beestjes in de attractie.
  4. De houtachtige architectuur in en rond Splash Mountain is ronder, zachter en meer cartoonachtig dan de alledaagse constructie.
  5. Kleur speelt een grote rol bij het bepalen van de sfeer van elk interieur. Aan het begin van de attractie zijn de kleuren helder en worden geleidelijk donkerder naarmate Broer Konijn steeds meer in de problemen komt. Levendige, feestelijke kleuren worden opnieuw gebruikt na de ontsnapping van Broer Konijn.
  6. De grote cast van zingende Audio-Animatronics-figuren in de Splash Mountain-finale maakte oorspronkelijk hun Disneyland-parkdebuut in America Sings, waar ze van 1974 tot 1988 traditionele en patriottische melodieën uitvoerden in Tomorrowland. 
  7. In 1988, tijdens de bouw van Splash Mountain in Disneyland, werd Bear Country bekend als Critter Country.

Wat gaat er nu gebeuren met de attractie?

Er is zo veel te vertellen over de aanstaande attractie die Splash Mountain zal vervangen: Tiana’s Bayou Adventure. Van het verhaal tot de muziek, tot het nieuwe avontuur van prinses Tiana en meer. Disney heeft meegedeeld dat Tiana’s Bayou Adventure het verhaal van The Princess and the Frog zal voortzetten na de laatste kus, en prinses Tiana en Louis zal vergezellen op een muzikaal avontuur – terwijl ze zich voorbereiden op hun allereerste Mardi Gras-optreden.

Dus, wat gebeurt er precies “na de laatste kus”? Wanneer de film zelf eindigt, laat prinses Tiana haar droom uitkomen door haar eigen restaurant te openen, Tiana’s Palace. Het verhaal van de attractie begint tijdens het carnavalseizoen van New Orleans en Tiana organiseert een Mardi Gras-feest voor de mensen van New Orleans – die haar succesvolle restaurant heeft gesteund (de verhaallijn speelt zich ongeveer een jaar na de film af). Maar Tiana realiseert zich dat het feest “een belangrijk ingrediënt mist” en dat ze hulp nodig heeft om het te vinden…

En JIJ gaat ook met Tiana mee, want Disney Imagineers hebben gedeeld dat gasten actieve deelnemers zullen zijn die met Tiana meegaan op dit avontuur. “Tijdens Tiana’s Bayou Adventure gaan we met Tiana en Louis mee op reis naar de bayou, waar ze allerlei onverwachte nieuwe vrienden ontmoeten die een speciale rol spelen op het feest.”  Bereid je dus voor op een Mardi Gras-feest in Frontierland (in Magic Kingdom) en Critter Country (in Disneyland).

Zoals je kunt zien in de concept art hieronder, “Tiana loopt voorop en fans zullen onderweg oude vrienden ontmoeten en ook nieuwe kunnen maken.” Je zult merken dat Tiana een broek draagt, wat ‘verbindt wie Tiana in de film was met wie ze in de toekomst zal zijn. Kostuumontwerper Ida Muldrow van Disney Live Entertainment sprak samen met andere leden van het team over hun benadering van het ontwerpen van Tiana’s nieuwe look. Aangezien het verhaal zich afspeelt in de jaren twintig van de vorige eeuw, keken ze naar de trends van die tijd. Ze wilden ervoor zorgen dat Tiana’s uiterlijk historisch correct was, terwijl het nog steeds authentiek was voor haar karakter.

Muldrow vertelde: “Tiana voelde zich net zo thuis in de bayou als op een feestdiner. We wilden dat haar uiterlijk dat weerspiegelde en een compliment was voor de setting van het verhaal.” Het team werkte ook aan de ontwikkeling van een uniek kapsel voor Tiana. Volgens Disney legde het team de nadruk op de veelzijdigheid van het haar van zwarte vrouwen en de betekenis ervan voor onze identiteit in verschillende regio’s en generaties.

President van Walt Disney Imagineering Bob Weis deelde met D23 dat “Tiana een moderne, moedige en krachtige vrouw is die haar dromen nastreeft zonder uit het oog te verliezen wat echt belangrijk is. Het is dus een geweldig verhaal met een sterk hoofdpersonage, tegen de achtergrond van New Orleans en de Louisiana bayou.” Weis merkte ook op dat Walt Disney in 1966 New Orleans Square in het Disneyland-park opende, “dus het voelt natuurlijk om het verhaal van The Princess and the Frog aan het park te koppelen.”

Dat klinkt goed, Disney! Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan en The Princess and the Frog en dan met name Tiana is bij velen geliefd. Ik denk dat de setting en de constructie van het oude Splash Mountain een goede bodem biedt voor een schitterende nieuwe ride.

Mijn herinneringen aan Splash Mountain

Splash Mountain heeft toch wel een speciale plek in mijn hart. Ik kan me nog goed herinneren, de eerste keer dat ik naar Disney World Orlando ging in 2017. Splash Mountain was toen gesloten voor renovaties en ik baalde enorm. Ik kon me herinneren dat ik die iconische drop al vele malen voorbij had zien komen, onder ondere in een aflevering van Full House in de jaren ’90 waarin ze met z’n allen naar Disney World gingen. Hij stond dus al lang op mijn lijstje! Gelukkig ben ik afgelopen oktober nog een keer gegaan en toen was de attractie wel geopend. 

Wat me opviel was de lengte van de ride, hij duurt best lang, ongeveer 10 minuten! Ook had de attractie een hele vrolijke vibe. Ten eerste is het een water-attractie, dus dat is al erg aangenaam tijdens de warme dagen in Florida. Maar ook de cartoon-achtige setting en de muziek doet heel veel. Wat mij betreft is er totaal geen link met de ophef rondom Song of the South, enkel met de vrolijke scènes uit de film van Broer Konijn. Ook het lied Everybody’s Got a Laughing Place is er ook zo een die lekker blijft hangen: 

Enerzijds vind ik het jammer dat deze attractie de deuren dicht doet. De film Song of the South is er een met veel jeugdherinneringen. Ik herinner me dat ik op bezoek ging bij mijn oom en tante. Mijn tante vroeg dan altijd welke film we wilde kijken. “Broer Konijn!” Riepen mijn zus en ik altijd, al heette de film helemaal niet zo. Wij hadden die film thuis niet, dus keken we hem altijd daar. Juist de getekende scènes met Broer Konijn vonden wij zo leuk. We legden ook helemaal geen link met de film en racisme, al waren we natuurlijk wel een stuk jonger. Als kind leg je die verbanden allemaal niet. Maar de muziek deed ook heel heel. Want laten we eerlijk zijn: Zip-A-Dee-Doo-Dah is gewoon iconisch! Bovendien is Broer Konijn een personage wat je vaak terug ziet in de Donald Duck. En juist dat zijn de verhalen die ik erg leuk vind. 

Aan de andere kant is het meer een herkenbaar verhaal voor mijn generatie en ouder. De nieuwe generaties hebben waarschijnlijk nog nooit van Song of the South gehoord en kennen Broer Konijn alleen van de Donald Duck. The Princess and the Frog is vernieuwend en fris en zal een breed, jong publiek aanspreken. Ik ben enorm benieuwd hoe deze nieuwe attractie eruit zal komen te zien. De verwachtingen zijn hoog!

Voor wie de originele Splash Mountain nog nooit heeft gezien en wie hem nog een laatste keer wilt ervaren:

Wat vind jij van de sluiting van Splash Mountain? Heb je bijzondere herinneringen aan deze attractie of de film Song of the South? Kijk je uit naar de Tiana’s Bayou Adventure attractie? Vertel me er alles over in de reacties hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *